Tukenasi menestyksen polulla.

Sote-alan työnohjaus muutoksessa

Mistä sote-alan työnohjauksissa tällä hetkellä puhutaan?

Työnohjaan, valmennan ja coachaan kuukausittain noin 40 ryhmää tai yksilöä. Iso osa heistä työskentelee sosiaali- ja terveysalalla, ja on kokenut valtavan muutoksen 1.1.2023 kuntien siirrettyä kyseiset toiminnot hyvinvointialueille.

Muutama nosto tästä empiirisestä kulmasta käsin:

    • Muutos on pääsääntöisesti hoidettu niin, ettei se ainakaan vielä ole vaikuttanut asiakkaiden saamaan palveluun. Nämä ammattilaiset yleensä tekevätkin parhaansa (lue: kaikkensa), jotta asiakkaat eivät kärsi.
    • Henkilöstö on hämmentynyt ja osin ahdistunut, kun rakenteet ympärillä ovat niin sekavat ja miltei olemattomat. Esihenkilöiden aika menee palavereissa, joissa (ehkä) näitä rakenteita yritetään heille ylhäältä antaa, tai helpparijonoissa edistämässä sitä, että ihmiset saavat palkan, käyttäjätunnuksen tai edes kulkuoikeuden työpaikalle.
    • Organisaatioissa, joissa on aiemmin panostettu hyvään läsnäolevan johtajuuteen, voidaan tilanteeseen nähden verraten hyvin. Tämä toki edellyttää läsnäolevaa lähiesihenkilöä ja kykyä sietää muutosta sekä pystyvyys- ja tulevaisuususkoa.
    • Alueilla, joissa poliittisen päätöksenteon paineessa tai jonkin muun (omaan järkeen käymättämän) seikan vuoksi on päädytty luopumaan lähiesihenkilöistä tässä tilanteessa, ja on esimerkiksi annettu 70 alaista yhdelle esihenkilölle 100 kilometrin säteellä, voidaan todella huonosti ja ovi käy tiuhaan.
    • Työntekijät kaipaisivat nyt kipeästi selkeää, jatkuvaa ja turvaistavaa viestintää yläjohdolta, tulevaisuususkon vahvistusta ja heidän aitoa kuuntelemistaan.
    • Alalla on paljon huippukyvykkyttäitä ammattilaisia, sekä taitavia ja empaattisia johtajia. On ymmärrettävä, että tämä sama porukka otti isoimman taakan myös pandemia-ajasta ja kantaa sitä edelleen. Toivottavasti ei liikaa luoteta kutsumuksen voimaan, vaan ymmärretään muutoksen laajuus ja sen kaipaamat resurssit. (Ja ei, en puhu pelkästään rahasta.)

 

Lopuksi: muutos on varmasti ytimeltään hyvä ja se tarvittiin. Sen hyvä toteutuminen vaatii hirveän määrän työtä ja uudelleenmuotoilua, sinnikkyyttä, hyvää yhteistyötä ja kykyä kurkottaa pitkälle tulevaisuuteen. Tämä ei tapahdu itsestään.

Otetaan suunnitteluun ja päätöksentekoon mukaan heidät, jotka omaa työtään parhaiten kykenevät kehittämään: ihmiset. Siten hyvä jakaantuu, kertautuu ja sitä riittää tulevaisuudessakin kaikille.

Jos työpaikallesi (oli se sitten sote-alalla, tikettijonoja purkavassa helpparissa, tai missä tahansa muualla) kaivataan vaikuttavaa työnohjausta, esihenkilöcoachingia tai vaikka ryhmäytymistä edistävää tyky-aktiviteettia, ole yhteydessä meihin – autamme mielellämme!