Keskustelin tuttuni kanssa ajankohtaisesta asiasta eli tietoturvallisuudesta ja tietojen suojaamisesta. Hän myönsi omaavansa itseäni huvittavan käsityksen, jossa edustamani alan ihmiset lähes kääriytyvät folioon suojautuakseen meitä ympäröiviltä uhkilta sekä esittävän hyvin korkealentoisia ja vaikeasti ymmärrettäviä ajatuksia kybermaailmasta.
Pelottavan ja ahdistavankin Vastaamo -tietomurron myötä tietoturvallisuus tuli kaikkien tietoisuuteen ja huoli omien tietojen suojaamisesta heräsi monella. Miten tietoja sitten suojataan? Mikä kaikki on kiinnostavaa tietoa ja miksi? Pitääkö oikeasti kääriytyä folioon suojellakseen omia tietojaan ympäröivältä maailmalta? Entä organisaationi kriittiset tiedot? Miten pystyn varmistamaan liiketoimintani jatkuvuuden?
Tietoturvallisuus muodostuu monesta kokonaisuudesta, mutta pienilläkin teoilla pystyy jo vaikuttamaan. Tietoturvallisuus on tietoisuutta, ymmärrystä ja kiinnostusta tietojen suojaamista kohtaan. On hyvä välillä pysähtyä miettimään, mitä tietoa itsestään jakaa esim. eri sosiaalisen median palveluissa ja mitä kaikkea tietoa mukanamme olevat laitteet meistä keräävät ja miksi. On myös oikeutettua kysyä palveluntarjoajilta, mitä tietoja asiakkuudesta tallennetaan ja miten niitä suojataan.
Kybermaailma ei ole niin abstrakti, kuin miltä se ehkäpä kuulostaa. Vaikka enenevissä määrin elämme verkottuneessa maailmassa, on jokaisella oikeus ja mahdollisuus suojata itseään ja läheisiään. Liukkaalla kelillä on järkevää ajaa nastarenkailla ja pankkikortin pin -koodin näpyttely on hyvä suojata ulkopuolisten katseilta. Tietoturvallisuus on yhtä pieniä tekoja ja riittävän monimutkaisen ja pitkän salasanan keksiminen on niistä ensimmäinen!
Pia on tietoturvan huippuasiantuntija, jolla on kokemusta äärimmäisen tietoturvakriittisten organisaatioiden tietoturvan johtamisesta ja kehittämisestä. Jujussa Pia valmentaa käytännönläheisesti yrityksiä ennen kaikkea huomioiden tietoturvan kannalta kriittisintä elementtiä – ihmisten toimintaa.