Tukenasi menestyksen polulla.

Vahva lähijohtaja tuntee itsensä

Reilu ja lähestyttävä johtaja on läsnäoleva ja autenttinen ihminen, jonka lähellä on helppo olla. Mitä muuta hyvältä johtajalta vaaditaan?

”On vain kahdenlaisia johtajia. Johtajia, jotka tuntevat heikkoutensa ja johtajia, jotka eivät sitä (vielä) tunnista.”

Sitaatti on mukaelma populaarin terapeutin ja tietokirjailijan Tommy Hellstenin ajatuksista. Nelikymmenvuotisen uransa aikana Hellsten on tutkinut paljon sitä, mikä saa meidät piilottelemaan virheitämme, osaamattomuuttamme ja heikkouttamme, vaikka ne ovat läsnä kaikkien ihmisten elämää. Miksi erityisesti johtajuuteen liitetään niin usein edelleenkin erityinen vaade täydellisyydestä? Ja miksi ihmisten johtaminen on välillä niin vaikeaa?

Johtajan saappaissa riittää kokoa ja painoa. Olisi tärkeää tehdä tulosta (omistajien tai vaikka poliittisten päättäjien vaade, jos työskentelet julkishallinnossa). Hirveän tärkeää on samalla osata johtaa ihmisiä. Näitä kahta on nykyisessä kompleksisessa maailmassa lähes mahdotonta erottaa. Uudet johtajat kertovat usein coachingeissaan valtavasta halustaan tietää kaikki ja enemmänkin kuin alaisensa. Palvelutehtävä ymmärretään käänteisesti, eikä uskalleta luottaa siihen että itse asiassa alaiset tietävät omat työnsä yleensä parhaiten.

Se, missä ihmiset kaipaavat apua, on suunnan osoittaminen, vahvuuksiin keskittyminen, uskon säilyttäminen sekä merkityksen johtaminen. Tämä kaikki edellyttää rohkeutta, joka on mahdollista saavuttaa vain menemällä kohti omia pelkojaan. Henkilöstö kuvailee usein ihannejohtajaa sanoilla ”reilu ja helposti lähestyttävä”. Itse olen alkanut ajatella, että itse asiassa reilu ja lähestyttävä johtaja on henkisesti läsnäoleva ja autenttinen ihminen, jonka lähellä on helppo olla. Sen sijaan tunnistamattomat pelkomme ja piiloteltu heikkous on kuin näkymätön kupla, joka johtajanakin ympäröi meidät kohtaamattomuudeen norsunluutorniin.

En halua ollenkaan vähätellä esihenkilön ja lähijohtajan arkitaidollisia perusedellytyksiä. Johtaminen on aina multiaspektinen taideteos, jossa raamit nousevat organisaation perustehtävästä ja voimassa olevasta lainsäädännöstä. On tärkeää osata johtaa projekteja, sillä käytännön työssä lähes kaikki lähijohtajat toimivat myös projektien vetäjinä. On kriittistä tunnistaa perehtymisen ja kulttuurin johtamisen merkitys niin suorituksen kuin hyvinvoinnin näkökulmista. On opittava hahmottamaan taloutta, sillä noh – ilman taloutta nyt ei ole oikeaa johtamistakaan. Siksi omissa johtamiskoulutuksissamme on koko joukko pakollisia (lue: hyödyllisiä) osa-alueita, jotka tutkimusten ja kokemusten mukaan auttavat johtajaa onnistumaan.

Mutta kaiken ytimessä on valmentajuus, oma kehittyminen ja parempi oman tyylin löytyminen. Vahva johtaja ei ole tietynlainen vaan omanlainen. Luottamus henkilöstöön ja lähijohdettaviin syntyy luottamuksesta itseen, siihen että joka päivä voi kasvaa ja kehittyä. Vahvalla johtajalla on kanttia ja malttia pysähtyä ajattelemaan, silloinkin kun helpompaa olisi hukuttaa epävarmuuttaan ulkoiseen puuhakkuuteen. Vahvaksi johtajaksi tullaan tunnistamalla omat vaikuttimet johtajana toimimiseen ja viljelemällä omien vahvuuksien ja kehittymisen palstaa runsaalla reflektiolla, armollisuudella ja välillä huumorilla. Näillä eväin satoa riittää!


Kiinnostaako omien johtamistaitojen pitkäjänteinen kehittäminen? Hae mukaan Lähiesimiestyön ammattitutkintoon – maaliskuussa käynnistyvään verkkokoulutukseen haku on nyt auki! Lue lisää koulutuksesta ja tule mukaan, oppisopimuksella ilmaiseksi!