Tukenasi menestyksen polulla.

Päätöksentekokentät

Eli mitä työelämällä on opittavaa jenkkifutiksesta, osa 2.

Jenkkifutis, kuten monet pallopelit, on erinomainen laboratorio tutkia työelämän ja etenkin tiimityön periaatteita. Toiminnan koko, ajallinen kesto, sekä selkeät ja näkyvät tapahtuma-toiminta-tulos -ketjut antavat erinomaiset mahdollisuudet ymmärtää näitä kaikkialla ja kaikessa tiimityössä mukana olevia periaatteita. Rakenteidensa ja pelirytminsä ansiosta jenkkifutis on jopa muita palloilulajeja selkeämpi tutkimuskohde. Mitä työelämässä on toteutettu ketteryytenä parikymmentä vuotta, on esiintynyt jenkkifutiksessa jo vuosisadan. Ja kuten työelämässä, jatkuvasti kehittyen.

Toimiva jenkkifutisjoukkue on erinomainen esimerkki hyvin ja selkeästi toteutetuista päätöksentekokentistä. Mitä tarkoittaa päätöksentekokenttä? Lyhyesti: päätöksentekokenttä määrittää, kuka tai ketkä vastaavat toiminnan onnistumisesta missäkin asiassa. Toiminta on yhtä kuin sarja päätöksiä. Päätöksentekokenttä tuottaa selkeyden ja riskien hallinnan.

Päävalmentaja valitsee valmennustiimin, joka rakentaa itse joukkueen. Hyökkäyksen ja puolustuksen koordinaattorit luovat yksityiskohtaiset pelikirjat (työelämän määritelmä playbook eli pelikirja on suora sovellus tästä). Pelipaikkavalmentajat vastaavat pelaajien kouluttamisesta toteuttamaan oma osuutensa pelikirjan jokaisesta pelistä. Näin toteutetaan joukkueen strategisen tason päätökset. Aikaikkuna on kuukausissa ja viikoissa, analyyttinen yhteistyö on tyypillistä tämän tason päätöksentekokentälle. Strategia on monivuotinen ja ottaa huomioon niin resurssit kuin nyt ja tulevaisuudessa käytössä olevan pelaajamateriaalin.

Pelin aikana koordinaattorit yleensä kutsuvat (eli valitsevat) pelin yhteistyössä pelirakentajan kanssa. Yhdessä heillä on paras kokonaisymmärrys tilanteesta, jolloin nämä operatiivisen tason päätökset tehdään pääsääntöisesti kentän laidalla, mutta antaen samalla riittävä tila pelinrakentajalle – taktisen tason johtajalle. Aikaikkuna näille päätöksille on muutama kymmenen sekuntia. Päätöksiin vaikuttavat pelitilanne, edellisten pelien onnistuminen ja sää.

Pelaajat toteuttavat kutsutun pelin taktisen tason päätöksillään. Kenelle pallo toimitetaan? Mistä pallo kulkee, jotta muut tietävät blokata tietä pallonkantajalle? Mitkä mahdollisista blokeista toteutetaan vaativina tiimi-blokkeina? Nämä päätökset tehdään kirjaimellisesti sekunnin murto-osissa, parhaimmillaan intuitiivisesti, selkäytimestä ja kokemuksesta.

Yksittäisen pelin onnistuminen vaatii koko päätöksentekoketjun onnistumisen. Epäonnistumiseen riittää kun yksi kohta pettää. Raaka, mutta selvä peli. Selkeät päätöksentekokentät jotka perustuvat päätösten ja käsiteltävien asioiden monimutkaisuuteen ja käytettävissä olevan aikaikkunan pituuteen ja päätöksentekijän harjoitettuun kykyyn tehdä vaaditut päätökset.

Työelämässä ylin johto päättää strategian eli pelikirjan ja kommunikoi sen vuosittain. Operatiivinen keskijohto muodostaa tästä toimintasuunnitelmat eli kutsuu pelit neljännesvuosittain. Taktiset tiimit sitten toteuttavat käytännön työn viikkorytmillä ja yhdessä koordinoiduilla, tiiminsisäisillä sekä tiimien välisillä toimenpiteillä.

Jenkkifutiksessa mikään ei kiellä valmentajaa mikro-manageeraamasta pelaajia kentällä. Kukaan ei vaan tee tätä, koska tämä on varma tapa rakentaa se huonompi joukkue – eli varma häviö pelissä, kun vastassa on tiimi.