Tukenasi menestyksen polulla.

Kuinka tehdä arvoisesi uudenvuodenlupaus – ja pitää se

Vanhan kiinalaisen sananlaskun mukaan paras aika istuttaa puu oli kaksikymmentä vuotta sitten, toiseksi paras aika on nyt. Sama pätee muutoksiin, ja silti haluamme usein siirtää konkretiaa - jos ei vuodenvaihteeseen niin edes ensi maanantaille. Tässä kirjoituksessa sukelletaan onnistuneiden tavoitteiden ja muutosten alkulähteelle - meidän arvoihin.

Loppuvuoteen kuuluu itsenäisyyspäivän, talvipäivänseisauksen, joulun ja muiden selkeiden merkkipäivien lisäksi monilla myös hiljaisempi, huomaamattomampi ja usein yllättäen ilmestyvä rajapaalu. Nimittäin se hetki, kun lakkaat yrittämästä saada maailmaa valmiiksi jouluun mennessä, ja käännätkin ajatukset tulevaan vuoteen. Se hetki, kun alat määrätietoisesti ja korkealentoisesti visioimaan kuinka muuttamalla nämä, nämä ja vielä nuo tottumukset, käytöstavat ja toimintamallit (ja mielellään kerralla), ensi vuoden joulu tulee tuntumaan aivan erilaiselta – ja miksei tuntuisi, kun koko siihenastinen vuosi on ollut pelkkää bulletjournaloitua, kanbanoitua ja värikynillä kauniisti hallittua arjen iloittelua.

Kuulostaako tutulta? Onko toiminut tähän mennessä?

Vanhan kiinalaisen sananlaskun mukaan paras aika istuttaa puu oli kaksikymmentä vuotta sitten, toiseksi paras aika on nyt. Sama pätee muutoksiin, ja silti haluamme usein siirtää konkretiaa – jos ei vuodenvaihteeseen niin edes ensi maanantaille. Muutama blogikirjoitus sitten puhuimme tavoitteista ja aikaansaamisesta. Tällä kertaa sukelletaan onnistuneiden tavoitteiden alkulähteelle – meidän arvoihin.

Riippuen siitä, miten viehättynyt olet self help -oppaisiin tai kuinka paljon aikaa olet antanut itsetuntemuksen kehittämiseen, omat arvot voi olla hyvin selkeä tai hyvin hämyinen käsite. Arvot ovat itselle tärkeitä asioita, jotka motivoivat omaa tekemistä, valintoja ja päätöksiä. Monesti toimimme arjessa ilman tarvetta määritellä tai sanoittaa arvojamme – arvojen ääreen olisi kuitenkin tärkeää pysähtyä säännöllisin väliajoin, sillä ne voivat muuttua ajan mittaan.

Moni sanoo tärkeäksi arvokseen perheen tai kodin, ja viettää ison osan illoista ylitöissä. Toiselle tärkeä arvo on luonto ja luonnossa oleminen, mutta todellisuudessa retkiä edes lähimetsään tulee tehtyä hyvin harvoin. Jonkun arvolistan kärjessä on terveys tai hyvinvointi, mutta univajeessa ei jaksa suorittaa kehonhuoltoa. Jos omat arvot eivät vastaa omia tekoja eivätkä näy omassa arjessa, niin mihin pystyt vaikuttamaan helpoiten – arvoihin vai valintoihin?

Kuvittele viikko, joka muodostuisi arvojesi mukaisesti. Mitä siihen sisältyy, missä määrin? Mitä puuttuu? Mille teet aikaa, mille annat energiaasi, mikä saa kenties jäädä pois? Kuvittele yksi päivä tästä arvojen mukaisesta viikosta – miltä se tuntuu?

Teimme instagram-joulukalenteriimme lyhyen tehtäväkirjan, jonka avulla pääset omien arvojesi määrittelystä kohti tavoitteen asettamista. Nappaa tehtävät tilimme kohokohdista ja vietä hetki jokaisen kohdan parissa – saat sopivasti vuodenvaihteeksi kirkkaamman käsityksen siitä, minkälaista arkea haluat elää vuonna 2023, ja uudenvuodenlupauksesta tulee selkeästi määritelty, saavutettavissa oleva tavoite.