Tukenasi menestyksen polulla.

Palautuminen on keskeinen osa (työ)hyvinvointiamme

Palautumisesta puhutaan nykyään paljon, eikä syyttä. Kun palaudumme, stressitasot laskee, kehomme rentoutuu, hengitys on vapaata ja hermostomme ei käy ylikierroksilla. Palautuneena pystymme tekemään parempia päätöksiä, olemme mukavampia työkavereita ja tehokkaampia työntekijöitä.

Menikö kesäloma akkuja ladatessa ja kevään työrutistuksesta toipuessa? Pitkään jatkunut stressitila ja työkiireet vaativat pitkän palautumisajan. Kenties palautumisvaje on päässyt niin suureksi, että kesäloman neljän viikon lepo ei riitä siitä toipumiseen. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla. Arjen ja työpäivän aikainen palautuminen on avain hyvinvointimme kannalta merkitykselliseen työelämään. Kukaan tuskin haluaa tilannetta, että pitkään odotettu ja kaivattu loma menee työstä palautumiseen ja toipumiseen. Jos lomalla olo aika menee rasituksesta ja uupumuksesta palautumiseen, milloin sitten teet kaikkia niitä kivoja ja sinulle voimaa tuovia asioita?

Kotimaisen Firstbeatin vuonna 2021 tekemän tutkimuksen mukaan suomalaisista työikäisistä n. 70 % kärsii merkittävästä palautumisvajeesta. Vajetta voi syntyä myös esimerkiksi kuormittavasta parisuhteesta, omasta tai läheisen sairastelusta tai vaikkapa vauvavuoden heräilyistä. Suurin osa suomalaisista kokee kuitenkin palautumsivajeen syntyvän kuormittavasta työelämästä. Jos teet fyysistä työtä, palautumisvaje voi tuntua kehon fyysisenä kuormitustilana, tietointensiivisissä asiantuntija-ammateissa toimivilla työntekijöillä palautumisvaje on pääosin henkistä kuormitusta – stressiä, ahdistusta ja kiirettä.

Miksi palautuminen on tärkeää?

Palautumisella tarkoitetaan toipumista koetusta fyysisestä ja/tai henkisestä kuormituksesta. Palautumista tarvitaan, jotta kehomme ja mielemme eivät kuormitu liikaa, hermostomme rauhoittuu ja pysymme toimintakykyisinä. Kun palaudumme, stressitasot laskee, kehomme rentoutuu, hengitys on vapaata ja hermostomme ei käy ylikierroksilla. Palautuneena pystymme tekemään parempia päätöksiä, olemme mukavampia työkavereita ja tehokkaampia työntekijöitä.

Noin 90 % palautumisesta tapahtuu, kun nukumme. Syvä ja riittävän pitkä uni lataa akkumme tulevaa päivää varten. Merkittävä palautumisvaje vaikuttaa epäsuotuisasti myös tähän tärkeään voimavaraan – nukumme katkonaisesti ja liian vähän. Suomalainen palautuu työpäivän aikana keskimäärin 13 min. Tämä tarkoittaa, että 13 minuuttia työpäivän aikana emme ole ylikierroksilla, kuormittuneita tai stressaantuneita. Palautuminen on myös taito, jonka usein huomaa vasta, kun se puuttuu tai häviää. Onneksi palautumistaitoja voi harjoitella. Miksi et siis tukisi omaa palautumistasi säännöllisellä harjoittelemisella, samoin kuin treenaat lihaksiasi kuntosalilla tai teet juoksuohjelmaa tavoitteena maratoni ensi kesänä?

Palautumistarve ja palautumisen tavat ovat yksilöllisiä

Oletko miettinyt, miksi toinen kuormittuu herkemmin kuin toinen? Jotkut meistä reagoivat esimerkiksi työpaikan (aisti)ärsykkeisiin voimakkaasti ja jotkut tuntuvat nauttivan, mitä enemmän hälyä on ympärillä. Tiedätkö sinä, mikä juuri sinua palauttaa?

Palautumisen tavat ovat yksilöllisiä ja muuttuvat, kuten sinäkin. Mikä toimi kymmenen vuotta sitten, ei välttämättä enää tuota samanlaisia tuloksia. Siksi onkin tärkeää treenata omia palautumistaitoja suoritusvapaasti ja avoimin mielin. Muutama täsmäase erilaisiin palautumistilanteisiin riittää. Ammattilaisen ohjaama palautumisvalmennus on hyvä väline tähän. Sen avulla voimme etsiä juuri sinulle sopivia tapoja palautua. Alivirittyneelle mielelle pieni aktivointi ja liike saattavat auttaa. Ylivirittynyt ihminen treenaa mielellään kovaa, mutta todellisuudessa lepo ja rauhallinen hengitysharjoitus voikin olla silloin parempi vaihtoehto.

ReWorks ja palaudu tehokkaammin

Olemme JUJU Worksissa kehittäneet esihenkilöille ja työyhteisöille palautumiseen pureutuvan valmennustuotteen, jossa näitä taitoja voi harjoitella turvallisesti ja yhteisöllisesti ammattitaitoisten valmentajien ohjauksessa. ReWorks-startti ja sitä tukevat moduulit keskittyvät sekä yksilötasolla että työyhteisötasolla palautumisen haasteisiin, ja lähdemme ratkomaan näitä haasteita yhdessä. Tule mukaan etsimään palautumisen taikaa ja totea, että lomaa ei kannata käyttää työstä palautumiseen. Isoin työ palautumistaidoissa tehdään työpäivän aikana.

Tutustu ReWorksiin tästä

Lue lisää Emman palautumista tarkastelevia tekstejä hänen Himmailua-blogin kautta.