Tukenasi menestyksen polulla.

Johda itsesi kohti elämäsi parasta joulua

Kuinka edetä tavoitteesta aikaansaamiseen - lyhyt (jouluinen) opas itsensä johtamiseen.

Teetkö sinäkin to do -listoja? Suurin osa meistä tekee. Listojen tekeminen auttaa siirtämään mielessä pyörivät asiat paperille, jolloin muisti ei kuormitu, ja se on hyvä asia. Mutta! Yllättäen listojen tehtailu ei automaattisesti tehosta toimintaamme, saati ohjaa sitä. Pahimmillaan jopa päinvastoin. Lista onkin helposti visuaalinen muistutus siitä, missä kaikessa olemme epäonnistuneet, tänäänkin. Muutama viilaus to do -listoihin auttaa sinua pääsemään päämäärääsi – ja viettämään elämäsi joulun (tai olla viettämättä, sekin on mahdollista).

1. Valitse tavoite

Mikä on sinulle aidosti tärkeää? Tavoite ohjaa toimintaamme, mutta se myös kertoo taustalla olevista arvoista. Toisinaan on tärkeää pysähtyä pohtimaan kenen elämää elät. Jos tavoitteesi on olla vähemmän kireä kuin äitisi lapsuuden jouluissa, mihin varaisit sitten aikaa? Mihin juhlakausi ja siihen liittyvät traditiot ja tabut liittyvät? Ehkä vaatii rohkeutta sanoa edes itselleen, mitä aidosti tarvitsee. Tavoitteen avoin kommunikointi vahvistaa sen saavuttamista, koska olemme sosiaalisia eläimiä, ja tuki sekä pieni paine vahvistaa pyrkimyksiämme toimia ääneensanotun tavoitteen mukaan. Kerro siis tavoitteesi ainakin lähipiirillesi!

2. Kirjaa ylös

Kun tavoite on kirjattu ”Haluan viettää joulun hyvissä voimissa rakkaitteni parissa hyvää ruokaa syöden ja ulkoillen. Aion ylikuluttaa vihreitä kuulia ja lukea kirjaa”, onkin aika tehdä se to do -lista. Siihen kirjataan kaikki, mitä aiot tehdä tuon tavoitteen eteen. Ja kaikki muu, mitä aiot tehdä ennen joulua. To do -listojen syvin ongelma on, että niitä ei kirjata kalenteriin. Tällöin ne jäävät epämääräisiksi mössötehtäväluetteloiksi, ja ängemme aikaoptimisteina hirveän määrän tehtäviä ajallisesti aivan liian pieneen väliin. Kun viet tehtävät päivän kalenteriin, saat realistisen kuvan siitä mikä on ylipäätään mahdollista. Tehtävälista linkittyy aina kalenteriin, ja aikaa on jokaisessa päivässä sama määrä, kaikilla. Tehtävälistaa pitää myös priorisoida. Jos haluat siivota kaikki kaapit, tee se ihmeessä! Muista kuitenkin, että se on pois jostakin muusta. Jos peilaat siivousurakkaasi alkuperäiseen tavoitteeseesi, saatat huomata että joudut viilaamaan jompaakumpaa – tavoitetta tai toimintaa. Toimi näin kaikkien listan asioiden kanssa. Samalla tulet harjoitelleeksi itsesi johtamisen tärkeintä elementtiä, toiminnan peilaamista siihen mikä sinulle on tärkeää.

3. Työskentele suunnitelmasi

Paraskaan tehtävälista ei auta, ellet sitoudu tekemään mitä olet suunnitellut. Leppoistaminen ei tarkoita täysin tavoitteetonta oloa eikä varsinkaan päämäärätöntä vetelehtimista, jossa koko ajan ollaan aloittamassa jotakin, ja sitten prokrastinoidaan somea selailemaan. Aivomme janoavat aikaansaannoksia, eivätkä ne oikeastaan erota roskapussin viemistä tai väitöskirjan loppuun saattamista (toki jälkimmäinen rakentuu sadoista osatavoitteista ja siitä seuraavista palkinnoista). Päivään mahtuu korkeintaan kolme isoa tehtävää ja 5-10 pikkuasiaa. Jos haluaa katsoa netflixia, se on täysin ok, mutta merkitse se suunnitelmaasi. Suunnittelu tukee myös tärkeää elementtiä hyvinvointimme johtamisessa, aikaansaamisen listaamista. Päivän päätteeksi kannattaa siis tehdä have done -lista.

4. Nauti aikaansaannoksistasi matkan aikana
Todella strategiset ihmiset (kuten vaikka huippu-urheilijat tai korkean profiilin johtajat) puhuvat usein, että matka on tärkeä. Mitä tämä tarkoittaa omassa elämässäsi? Joulun suhteen usein tuntuu, että ponnistelemme kuukauden tai ylikin saadaksemme ”täydellisen” hetkosen, joka kestää joulurauhan julistuksesta jonnekin joulupäivän iltaan. Entä ne 363 päivää tuossa välissä? Mitä sellaista joulu sinulle edustaa, jota voisit lisätä elämääsi joka päivä? Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa itsensä näköisempi elämä. Toisinaan se on myös sen tajuamista, että kaikki arvokas on nyt tässä, huomisesta ei kukaan tiedä. Itsensä johtaminen ei tarkoita itsensä pakottamista hampaat irvessä kuntosalille tai ahdistavaa urakehittymisvaadetta, vaan ennen kaikkea sen pohtimista, mihin haluan tämän rajallisen aikani maallisessa vaelluksessa käyttää. Ja sitten palataan kohtaan yksi!

P.S. Tämä kirjoitus on osa joulukalenterimme Älä polta adventtikynttilää molemmista päistä -blogisarjaa. Seuraa meitä instagramissa ja lue loputkin vinkit toimivampaan jouluun (ja arkeen).