Mene metsään!
Anna luonnon uudistaa! Luontokokemukset ja luonnossa liikkuminen alentavat sykettä, verenpainetta ja lihasjännitystä. Jo 20 minuutin luonnossa olon jälkeen havaitaan mitattavia hyvinvointivaikutuksia: kohonneen verenpaineen lasku ja vastustuskykyä parantavien valkosolujen määrän nousu veressä. Maksimivaikutus saavutetaan noin 2 tunnissa ja se kestää parhaimmillaan useita päiviä. Aivotutkijoiden mukaan kävely ja hiljaisuus lisäävät aivosolujen tuotantoa ja parantavat muistia. Uudet taajuudet ja vihreys ympärillä on ihmiselle hyväksi. Metsässä kävely virkistää aivojen synapseja, jolloin luovuus lisääntyy ja stressihormoni kortisolin pitoisuus elimistössä laskee. Samanaikaisesti mielihyvähormoni oksitosiinia alkaa erittyä. ”Metsäresepti” kohti tasapainoa ja hyvää työkykyä on 2-3 x viikko metsää, vähintään ½tuntia per kerta. Lisätehoa saa parilla pidemmällä luontoretkellä / kuukausi.
Jo 20 minuutin luonnossa olon jälkeen havaitaan mitattavia hyvinvointivaikutuksia: kohonneen verenpaineen lasku ja vastustuskykyä parantavien valkosolujen määrän nousu veressä.
Osa meistä kaupunkilaisista kärsii jo luontopuutostilasta (Nature deficit disorder). Luonnossa huomio siirtyy itsestä ympäristöön. Green Care-luontovoima, puhdas ilma ja hiljaisuus edistävät fyysistä terveyttä ja työkykyä. Hermoston varuillaanolo vähenee. Luontokokemus on moniaistinen: ääni, valo, tuoksu, maku. Luontomaiseman katseleminen kohottaa mielialaa ja lisää keskittymiskykyä – jopa nopeuttaa toipumista tutkimusten mukaan. Vihreä ikkunanäkymä voi edistää elämänhallintaa ja helpottaa kykyä tehdä päätöksiä. 15 min luontoelvytyksen voit järjestää työpäiväänkin; katso maisemaa ikkunasta tai tee pieni kävelykierros lähimaastossa.
Elvyttävien vaikutusten edellytyksenä on turvallisuuden tunne. Jos pelkää eksymistä, susia, punkkeja tai hirvikärpäsiä voi aina suunnata kaupunkipuistoihin tai opastetuille luontoretkille. Suomalaisten mielimaisemat ovat vesistöjen rannat, hoidetut vanhat metsät tai korkeat luontoympäristöt. Mielipaikka-ajattelussa lapsuuden tai muu mieleinen luontopaikka otetaan mielikuvana voimakäyttöön. Luonnon keskellä asiat saavat uudet mittasuhteet ja kohina aivoissa lakkaa – voi löytyä uusi toivon pilke. Jokaisella on oma luontoyhteys, biofilia. Tunnista mitä tarvitset juuri nyt; veden virtausta, tuulen suhinaa, tilaa vai kauas näkemistä. Kokemukseni työnohjauksen tekemisestä metsässä ovat erittäin rohkaisevia. Asiakkaan hyvinvointi paranee ja prosessointi kirkastuu. Ei tarvita monimutkaisia temppuja ja kysymyssarjoja vaan yksinkertaisia kohtaamisia ja luonto ympärillä. Ihminen alkaa nähdä metsän puilta.
Hanna Urpo-Lundén
Esimiesten ja johdon työnohjaaja, KTM, Green Care-ohjaaja